Äänipään kulman säätäminen

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Äänipään kulman säätäminen (azimuth) nauhakohtaisesti on erittäin tärkeää äänenlaadun kannalta. Säätämisen merkitystä voisi verrata esimerkiksi videonauhurin tracking-säätöön. Äänipäiden säätäminen on erityisen tärkeää silloin, jos nauhoitus on tehty eri laitteella kuin millä toistetaan. Äänipään asennon aiheuttamaa virhettä lopputulokseen ei voi korjata myöhemmin.

Väärä äänipään kulma vaikuttaa eniten korkeisiin taajuuksiin. Säätö on erityisen tärkeää, jos nauhoitus on tehty alhaisella nauhanopeudella, jolloin äänipään väärän kulman vaikutus vaihe-eroon on suurempi kuin korkeilla nauhanopeuksilla.

Manuaalisesti säädettäessä pyritään hakemaan mahdollisimman hyvä korkeiden taajuuksien toisto äänipään kulmaa säätämällä. Äänipään säätö edellyttää ammattitaitoa ja tarkkaa korvaa. Äänipään säätämisessä voidaan myös käyttää apuna erilaisia mittalaitteita ja -ohjelmistoja. Esimerkiksi ohjelmasta, joka näyttää äänen taajuuden ja vaiheen, voi olla hyötyä äänipäätä säädettäessä. Apuna voidaan myös käyttää esimerkiksi oskilloskooppia tai vectorscopia.

Lisätietoja: