Digitaalisen äänitteen arkistokopion tallentaminen

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Äänen digitaaliset arkistokopiot tulisi tallentaa formaattiin, joka on mahdollisimman yleisessä käytössä. Tällöin kyseisen formaatin säilyminen käytössä pitkään on todennäköisempää ja mahdollinen migraatio tulevaisuudessa johonkin toiseen formaattiin on helpompaa.

Arkistokopioissa ei ole suositeltavaa käyttää mitään pakkausta. Varsinkaan mikään häviöllinen pakkausalgoritmi (esim. MP3) ei ole suositeltavaa, sillä tällöin menetetään lopullisesti osa informaatiosta. Myöskään äänen häviötön pakkaus ei ole suositeltavaa, sillä tilansäästö on varsin pieni, mutta pakkaaminen saattaa aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa, sillä äänitteen kuunteleminen ja migraatio toiseen formaattiin edellyttävät sen, että pakkausalgoritmin vaatimat ohjemistot ovat tiedossa ja käytettävissä.

Äänen arkistoinnin periaatteisiin kuuluu myös se, että arkistokopioon ei saa tehdä mitään korjailuja, sillä ne muuttavat äänitiedostoa peruuttamattomasti. Kaikki mahdollinen korjailu ja parantelu tulee tehdä ainoastaan käyttökopioihin.

IASA suosittelee digitaalisten arkistoäänitteiden tallentamiseen lineaarisia, pakkaamattomia PCM-koodattuja WAV-tiedostoja. (Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ns. broadcast wave -tiedostoja, BWF).

Katso tarkemmin: