DNG

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eri kameramerkit käyttävät omaa RAW-tiedostomuotoa. Nämä eivät ole keskenään mitenkään yhteensopivia. Järkevä valokuvaaja haluaa välttämättä käyttää raw-muotoa, koska siitä saatavat edut ovat tavoittelemisen arvoisia. Monella kuvaajalla tai laitoksella on useampia kameramerkkejä käytössä. Miten sovittaa yhteen nämä kaikki?

Yksi ratkaisu on muuttaa kuvat tiff-formattiin. Tällöin kuitenkin menetetään melkoisia etuja, varsinkin jos raw-kuvat tuhotaan muunnoksen jälkeen. Tiff tiedostona on melko suurikokoinen. Raw-tiedostot ovat kamerasta riippuen erilaisia. Niitä voi käsitellä suurimmissa kuvankäsittelyohjelmissa, mutta tiettävästi ainoakaan sähköinen kuva-arkisto -ohjelma ei suvaitse monia eri formaatteja.

Adoben diginegatiivi tarjoaa oman ratkaisunsa. Photoshopissa miltei kaikki eri kameramerkkien RAW-formaatti voidaan taltioida dng-formaattiin. Tärkeimmät kuva-arkisto -ohjelmat kuten Extensis, Canto, Apple ja IView ovat kehittäneet tuotteisiinsa dng-tuen. Tämän lisäksi arvostetut kameranvalmistajan, kuten Hasselblad, Leica, Ricoh ja Samsung, ovat julkaisseet kameroita joissa kuva voidaan tallentaa suoraan dng-formaatiin.

Joitakin dng-formatin piirteitä:

  • ilman patenttioikeutta oleva tiedostomuoto, jota laaja valikoima laitteisto- ja ohjelmistovalmistajia voi käyttää
  • perustuu TIFF/EN formaattiin
  • sisältää raw-formaatin normaalit piirteet: lineaarinen?! (katso keskustelu) sävyjakauma, suuren bittisyyden värikanavaa kohden, kuvan suurentamismahdollisuuden resoluution kärsimättä,
  • edellisen lisäksi metatietojen liittämismahdollisuuden, tätä kautta kuvan eri kehitysvaiheiden tallennuksen,
  • maailmanlaajuinen levinnäisyys, katselu ja käsittely

Dng-formaatin käyttö vaikkapa originaalien tallentamiseen kuvaamalla on miltei vapaa artefacteista. Totta kai linssi vääristää, olosuhteet muuntavat värintoistoa ja kalustossa voi olla pinnoissa epäpuhtauksia tai sammuneita pikseleitä. Kuitenkaan kuvaamalla syntyy vähemmän häiriöitä kuin skannamalla. Skannerissa on useampia pintoja, peilejä ja laseja, lukupää aiheuttaa omat samansuuntaiset juovansa, lamput vaihtavat väriään ikääntyessään ja originaali ei välttämättä ole suorassa terävyysalueella.

Linkkejä