Digiwiki-seminaari 12.3.2009

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aika: torstai 12.3.2009 klo 10.15–16
Paikka: Kiasma-teatteri (Mannerheiminaukio 2, Helsinki).

Suomalaisissa muistiorganisaatioissa työskentelevät ihmiset ovat viime vuosina joutuneet ottamaan kantaa kulttuuriperinnön digitointia koskeviin vaikeisiin kysymyksiin. Mitä, miten ja minne digitoida? Samat ongelmat koskevat enenevässä määrin myös kulttuurin arkikäyttäjiä sekä erilaisia yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka pohtivat äänite-, video- tai valokuvakokoelmiensa kohtaloa. Tällä hetkellä digitointia koskevaa tietoa, kuvauksia ja palveluita on tarjolla sekava määrä – mutta voiko niihin luottaa?

Digiwiki-verkkopalvelu pyrkii tuomaan esille koostettua tietoa digitoinnista ja pitkäaikaissäilyttämisestä. Jatkuvasti täydentyville Digiwiki-sivuille kerätään valokuvien, kuvataiteen, audiovisuaalisen aineiston, äänitteiden, asiakirjojen sekä muiden kulttuuriperintöaineistojen digitointia käsitteleviä kuvauksia ja kokemuksia. Digiwikiä ylläpitää suomalaisten muistiorganisaatioiden muodostama asiantuntijayhteisö Digifoorumi. Toiminta on saanut tukea opetusministeriöltä.

Digiwiki julkistetaan Kiasma-teatterissa pidettävässä, kaikille avoimessa seminaarissa 12.3.2009 alkaen klo 10. Seminaarissa esitellään digitoinnin käytänteitä suomalaisissa muistiorganisaatioissa ja pohditaan, mitä digitointi merkitsee kulttuuriperinnön pitkäaikaissäilyttämisen kannalta. Pääpuheen pitää Edwin Klijn Hollannin kansalliskirjastosta.

Ohjelma

10.15 Pääsihteeri Minna Karvonen (opetusministeriö): avaussanat
10.20 Digiwikin esittely
10.40–12 Edwin Klijn[1] (Hollannin kansalliskirjasto): Planning a digitisation project – a rough guide

12–13 Lounastauko
13–14 Digitointi käytännössä : audiovisuaalinen aineisto (Kansallinen audiovisuaalinen arkisto), Uusi Suomi (Suomen valokuvataiteen museo) ja vahalieriöt (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus)
14–14.30 Kahvitauko
14.30–15.45 Kulttuuriperintö kunnolla ja kerralla talteen!

Digitoinnin ja pitkäaikaissäilyttämisen haasteista keskustelevat Perttu Rastas (pj., Kuvataiteen keskusarkisto), Pirje Mykkänen (Kuvataiteen keskusarkisto), Jessica Parland-von Essen (Svenska Litteratursällskapet i Finland), Klaus Riederer (KAR) ja Toni Suutari (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus).

15.45–16 Janne Mäkelä (Suomen Jazz & Pop Arkisto): yhteenveto

Seminaarin hinta ja ilmoittautuminen

Vapaa pääsy. Ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Lisätietoja

Suomen Jazz & Pop Arkiston johtaja Janne Mäkelä [2]