Digitaalisen äänitteen käyttökopioiden tallentaminen

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Usein on järkevää tallentaa arkistokopioiden lisäksi käyttökopioita alhaisemmalla näytteenottotaajuudella ja resoluutiolla. Jos käyttökopiot halutaan laittaa internetiin tai sisäiselle palvelimelle, korkean resoluution ja näytteenottotaajuuden arkistokopiot veisivät palvelimelta liikaa tallennustilaa.

Myös asiakkaat saattavat tarvita mukaansa käyttökopioita esimerkiksi CD-R-levylle tallennettuna 44.1 kHz/16 bit CD-audio muodossa tai MP3-tiedostoina.

Käyttökopiot voidaan valmistaa tarvittaessa tai ne voidaan konvertoida automaattisesti arkistokopioiden tallentamisen yhteydessä. Mikäli käyttökopioita tallennetaan MP3-muotoon, on tärkeää käyttää riittävän suurta bittivirtaa (vähintään 128 kB/s). Lisäksi MP3-muunnoksessa tulisi käyttää mahdollisimman laadukasta (maximum quality) koodausta, joka muunnosohjelmistosta löytyy.

Mp3.jpg

Eri konvertterien käyttäytymisessä on eroja. Mikäli käyttökopiot ovat CD-audio-tasoisia (44,1 kHz) ja alkuperäisen arkistokopion näytteenottotaajuus on 96 kHz, kannattaa perehtyä tietokantaan, jonne on koottu eri konvertterien testituloksia.