Kansanmusiikki-instituutin arkisto: Kuvien digitointi

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuvakokoelmat

Arkistossa on noin 20 000 kansanmusiikkiaiheista valokuvaa, joiden digitaalinen arkistointi aloitettiin 2004. Valokuvat antavat kattavan kuvan suomalaisen kansanmusiikin ilmiöistä ja ihmisistä usean vuosikymmenen ajalta. Kuvausaiheina ovat olleet niin kansanmusiikkijuhlien esiintyjät kuin yleisökin, kansansoittimet, erilaiset tapahtumat ja miljööt, torvisoittokunta- ja tanssitoiminta ja kansanmusiikin koulutus. Kuvaajien joukossa ovat mm. Leo Torppa, Tapio Rantakari ja Erkki Ala-Könni.

Kokoelman digitointi alkoi vuonna 2004. Digitointia on tehty aluksi systemaattisesti, mutta tällä hetkellä lähinnä tarpeen mukaan. Digitaalisessa muodossa olevia kuvia on kertynyt lokakuuhun 2009 mennessä lähes 7000 kappaletta. Kaikki digitoidut kuvat löytyvät arkiston Kansan ääni ja kuva -tietokannasta. Valokuvista on tietokannassa luetteloinnit ja pienet selailukuvat, mutta myös suuremman käyttökuvan lataaminen suoraan tietokannasta on mahdollista.


Digitointikäytännöt

Tallennuksessa käytäntönä on ollut, että kuvat - sekä skannatut että digikuvat - sijoitetaan aluksi muokkausta varten juoksevassa numerojärjestyksessä hakemistoihin Kuvat_001, Kuvat_002, Kuvat_003 jne. Nimi vastaa DVD-levyn ja kovalevyllä olevan kuvakansion nimeä. Kansion numero syötetään myös tietokantaan kuvaa koskeviin luettelointitietoihin. Näin voidaan hakea tarvittaessa käyttöön isompi kuva, mitä tietokannasta on ladattavissa.

Jokaisessa hakemistossa on alahakemistot: Esim. Originaalit_001, Muokatut_001, 1800_001. Originaalikuva tallennetaan sellaisenaan (Formaatti on tiff), Muokatut-hakemistoon tulevat kuvakorjailun läpi käyneet kuvat ja 1800-hankemistoon sijoitetaan edellisestä pienennetyt latauskuvat. Nämä kaksi jälkimmäistä tallennetaan jpeg-formaatissa. Kuvapienennöksissä on järkevää käyttää Photo Shopin automatisoitua toimintaa, joka pienentää yhdellä kerralla kaikki kansion kuvat toiseen kansioon.

Latauskuvat tallennetaan ryppäissä tietokantaan, jonka jälkeen siirrytään kuvien luettelointiin. Tietokanta tallentaa latauskuvista automaattisesti pienet selailukuvat tietokannan käyttäjiä varten. Suuremman käyttökuvan lataaminen on asiakkaille maksullista, ja ladatut kuvatiedostot voi tarkistaa tietokannan lokitiedoista.

Kuvien luettelointi

 • Kuvanumero: Kuvan tiedostonimi. Yleensä kokoelman tunnus ja juokseva numerojärjestys.
 • Kokoelma: Määritetään kokoelma, johon kuva kuuluu. Kokoelmat muodostetaan yleensä joko aiheen, käyttötarkoituksen, kuvaajan tai kuvien luovuttajan mukaan.
 • Kuvaaja: Kuvaaja, hänen kotipaikkakuntansa jos tiedossa, myös kuvaamon nimi
 • Luokitus: Luokituksessa on käytetty OCM-järjestelmää, ja aiheeseen sopivia asiasanoja voidaan valita suoraan klikkaamalla. Sanasto on karkeajakoinen.
 • Kuvausaika: Kuvauspäivämäärä. Myös rajaus mahdollista 1950-1960
 • Paikka: Pitäjä, kylä tai kaupunki, katu
 • Aihe: Kuvaukseen kirjoitetaan luontevaa tekstiä, mutta haun takia siihen sisällytetään mahdollisimman paljon perusmuotoisia sanoja.
 • Suojatut tiedot: Suojatut tiedot -kenttään voidaan kirjata aiheeseen liittyviä tietoja esim. luonnehdintoja perheestä, luonteesta, työurasta jne. Epävarmoillakin tiedoilla saattaa myöhemmässä vaiheessa olla tutkimuksellista hyötyä. Lisäksi kenttään voidaan kirjata mm. erilaisia ajoituksellisia ongelmia ja kuvan alkuperäisessä tekstityksessä olevia puutteita ja ristiriitaisuuksia. Vain ylläpidolle hyödyllistä, teknistä tietoa voidaan myös tallentaa tähän kenttään: kuvan alkuperäinen/toinen sijoituspaikka signumeineen, reprokuvien valmistaja ja valmistusaika, kuvaajaviittauksia jne. Suojatut tiedot näkyvät vain ylläpito-oikeuksilla.
 • Asiasanat: Kuvista haetaan keskeiset, selvästi näkyvät elementit, ja niille haetaan tarkat vastineet Yleisestä asiasanastosta (YSA).
 • Kuvatyyppi: Kuvien teknisiä tietoja varten on varattu kolme alasvetovalikkoa, joilla voidaan määritellä orginaalikuvan tyyppiä (negatiivi, vedos ja digikuva, tai vedos ja digikuva ja kolmantena vaihtoehtona dia - mustavalkoinen tai värillinen - ja digikuva). Eri vaihtoehtoja voidaan tarvittaessa lisätä. Periaate on, että tietokantaan ladattavan kuvan pisin sivu on 1800 pikseliä. Tallennuslomakkeelle kirjataan kuitenkin originaaliskannauksen koko, joka on kinokoossa runsaat 4000 pikseliä (asetuksella 3200 dpi). Pikselikoon tietäminen on tärkeää, jotta voidaan arvioida, kuinka suuria kuvia skannauksesta voidaan tehdä.
 • Materiaali: Tämä alasvetovalikko seuraa edellisen periaatetta: Kolmessa kentässä on seuraavat vaihtoehdot: Muovi, Paperi, Lasi, Nitraatti, Asetaatti, Muu.
 • Koko: Joko skannatun tai digitaalikameralla tuotetun originaalikuvan koko.
 • Tyypin lisätiedot: Varattu lähinnä kuvan poikkeuksellisten teknisten ominaisuuksien kuvaamiseen: negatiivi roskainen, vauroitunut, alivalottunut, epätarkka jne. Ei käytetä kuvan sisällön kuvaamiseen. Tämä auttaa kuvan valitsijaa huomioimaan kuvan teknisiä puutteita.
 • Värit: Vaihtoehdot ovat mv ja väri, ja ovat valittavissa alasvetovalikosta
 • Käyttöoikeus: Usein viittaus luovutussopimukseen, joka on tehty kuvaajan ja Kansanmusiikki-instituutin kesken.
 • Originaalikuva: Alkuperäisen digitaalisen kuvan sijainti DVD:llä tai ulkoisella kovalevyllä esim. "Kuvat_003", joka tarkoittaa levyn järjestysnumeroa ja kovalevyllä olevan kansion tiedostonimeä.
 • Julkaisut ja näyttelyt: Mainitaan eri julkaisut ilmestymisvuosineen, jossa kyseistä kuvaa on käytetty. Tieto auttaa esimerkiksi kirjan kuvatoimittajaa välttämään äskettäin käytettyjä kuvia.
 • Rajoitukset: Kenttään kirjataan mahdolliset rajoitukset käyttöoikeuksien osalta.
 • Luetteloija: Kuvan luettelointityön tehnyt henkilö.
 • Luettelointiaika: Ohjelma antaa automaattisesti päivämäärän.
 • Lisätiedot: Poikkeuksille tiedoille varattu kenttä.


Laitteisto

Skannerit:

Epson Expression 1680 Pro (tasoskanneri)

Canon CanoSkan FS4000US (filmiskanneri)


Kuvankäsittelyohjelma:

Adobe Photo Shop