Keskustelu:Äänitteiden digitointi

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kohinanvaimennusasetuksista

Hei. Onko tulossa kantaa kohinanvaimennuksien valintaan? Onko parempi jättää kohinanvaimennus pois, jos jälkikäteen on mahdollista kenties saavuttaa parempia kohinanvaimennustuloksia ulkoisilla laitteilla/ohjelmilla?

Itsellä on Jyväskylän yliopiston museolla tulossa sellainen käytäntö, että nauha esikuunnellaan digitoitaessa, jolloin samalla tehdään ns. pikalitterointi, eli merkitään ylös kaikki tärkeät pointit mitkä livenä kuunnellessa aineistosta saa selvää. Tällöin kannattaisi meillä ainakin pistää kohinaisissa nauhoissa vaimennus jo tuolloin päälle, jolloin on edes hieman miellyttävämpää kuunnella puhetta sieltä kohinan seasta.. (Tässä on siis kyseessä haastatteluaineisto, jossa mielestäni itse tallenteen merkitys ei ole niin suuri, vaan nimenomaan puhutun puheen tietoarvo, joka saadaan irti litteroimalla.)

lasses 27. helmikuuta 2009 kello 10.49 (UTC)

Pikainen vastaus tuohon yllä olevaan, kun ei vielä kolmeakaan vuotta ole kulunut kysymyksestä... IASAn suositus on käyttää kohinanvaimennusta digitointivaiheessa, jos vaimennuksen tyyppi (esim. Dolby B, Dolby C, Dolby S, MPX) on tiedossa. En ole JAPAssa pahemmin kohinanvaimennusta digitointivaiheessa käyttänyt, sillä en ole vielä kertaakaan nähnyt C-kaseteissamme kohinanvaimennustyyppitietoja – joskus on sentään ruksittu kohta, että kohinanvaimennus on käytössä. Välillä olen kokeillut miltä eri vaimennusasetukset kuulostavat ja olen aina todennut, että vaimennus vaimentaa (heh) ylätaajuuksia. Annan ennemmin korkeataajuuksisen kohinan olla digitaalisessa alkuperäistiedostossa, kuin että yrittäisin saada silotellun kuuloista tallennetta aikaiseksi. En kuitenkaan halua hävittää niitä korkeita taajuksia digitointivaiheessa. Kuuntelukopio on sitten erikseen, jos siistitty versio pitää saada markkinoille.

Ks. pari linkkiä.

Jeerola 23. syyskuuta 2011 kello 12.45 (UTC)


Digitointiprojektin hallinta

Siirsin Digitointiprojektin hallinta -otsikon alla olevan tekstin Projektinhallintasivulle. Jatkossa yleisiä periaatteita koskevat kirjoitukset Digitointi-intro-templatessa oleviin artikkeleihin.

Jeerola 20. lokakuuta 2011 kello 12.59 (UTC)

Miksi digitoida?

Siirsin Miksi digitoida? -otsikon alla olevan tekstin Digitoinnin suunnittelu -artikkeliin otsikon Miksi digitoida äänitteitä alle. Kyseenalaistan hieman oman siirron, mutta pidetään kuitenkin nämä digitointiartikkelit mahdollisimman paljon tekniikkaan liittyvinä: syitä, seurauksia, suunnitelmia ja muita ei-teknisiä asioita käsitellään erillisissä artikkeleissa.

Jeerola 20. lokakuuta 2011 kello 13.09 (UTC)