Keskustelu:Kuvien digitointi

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Metatiedot

Metatiedot on unohtunut kokonaan. Ne ovat tärkeä osa valokuvauksessa ja varsinkin digikuvauksessa, jossa niiden käyttö on on tullut mahdolliseksi. Tietojen pitää kulkea läpi prosessin kameran luomista ja kuvaajan antamista tiedoista lähtien läpi koko digikuvan vaelluksen aina kuvan käyttäjälle saakka. Minulla onkin nyt vaikeuksia sijoittaa metatiedot tuohon sisällysluetteloon, koska tietoa tulee useampaan kohtaan. Vai olisiko tässä paikallaan oma alueensa. Metatietoja käytetään kaikissa digitaalisissa tuotteissa. Niitä voi liittää tekstidokumentteihin, pdf:iin, videopätkiin ja äänitteisiin. Eri medioilla on kuitenkin omat määrittelynsä ja tietysti ohjelmistonsa.

Kumpi on ensin skannaus vai valokuvaus?

Digimateriaalin synnyssä minusta valokuvaus on ensin, koska melkein poikkeuksetta ensin valokuvataan ja sitten syntyneitä negatiiveja tai vedosksia skannataan.

Oma lukunsa on tekniikka, jossa skannataan esine suoraan skannerin lasin päältä. Tätä voisi harjoittaa dokumenttien digitoinnissa. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että he eivät uskaltaisi laittaa originaaleja skannerin lamppujen lämpöön. Usein suositellaankin originaalin valokuvaamista, jolloin päästään käsittelemästä alkuperäistä materiaalia. Valokuvauksessa voi kuitenkin myös syntyä voimakasta lämpörasitusta originaaliin.

Sisällön tuottaminen DigiWikiin

Metatiedot eivät ole unohtuneet, kuten eivät monet muutkaan asiat, jotka eivät ole vielä DigiWikin sivuilla. DigiWiki on vasta alkuvaiheessa ja sivuille tuotetaan aineistoa sitä mukaan kun kullakin aika riittää. DigiWiki ei ole koskaan valmis, ja se perustuu nimenomaan tähän ideaan, tietoa lisätään ja korjataan jatkuvasti. Tästä asiasta on keskusteltu tapaamisissa, mutta ehkä on vielä tarpeen korostaa, että sivusto on suunnitteluvaiheessa, eikä sinne kirjoitettu ole kiveen hakattu. Vasemman palkin sisällysluettelo ei siis missään nimessä ole lopullinen, kuten ei yksittäisten aiheiden jäsentely tai otsikointi. Vasemman palkin valikkoa ei voi käytännön syistä muuttaa kuin admin, mutta se ei tarkoita, että se olisi lopullinen. Ehdotan, että kuka tahansa, joka haluaa kirjoittaa jostain aiheesta, tekisi sen, toistaiseksi mihin väliin tahansa. Myöhemmin sisältöä järjestellään paremmin.

Metatiedot voisi mielestäni olla hyvin oma kokonaisuutensa. Sivujen käytettävyyttä kannattaa pitää myös mielessä. Artikkeleista ei ehkä kannata tehdä liian pitkiä. Sisällön jäsentelystä olisi hyvä saada ehdotuksia, useammaltakin.


Katsotaanpa miltä kuvapuoli nyt näyttää?

Digitoinnin suunnittelu ja valmistelu on kaapannut leijonanosan aloitussivun tilasta. Laskin kuinka monta sivutusta tuosta massasta syntyi: 21 PageDown:ia. Eikö tässä ole joku epäsuhta? Tekstistä valtaosa pitäisi siirtää linkin taakse alasivulle tai avautuvaksi tekstitiedostoksi.

Aloitussivulle pitäisi tulla vain aiheeseen johdatteleva teksti ja varsinainen asia alasivuille.

Olen pitkäaikainen nettisivujen tekijä. Kokemuksesta tiedän, että yhdelle sivulle ei pitäisi laittaa kuin korkeintaan parin sivullisen verran tekstiä. Syventävässä tekstissä siedetään melko paljon pitempiä sivuja.

--Jalanco 18. maaliskuuta 2009 kello 07.23 (UTC)

Juu, Miikka wikitoimitti laajan artikkelin, lienee mahdollisia printtaajia varten julkaista artikkeli pdffänä ja wikittää sivut linkkien taakse. Nyt vaan juttuja julkaisuun niin näkee kuinka muodostuu!!!--Pmykkane

Hei! Eikö meidän pitäisi käyttää samaa tasoa kun juttuja laitetaan esille. Suunnittelu-osa näyttää nyt isolta, kun muut jutut ovat otsikoiden takana piilossa. Ja suurin osa jutuista puuttuu.Tehkää nyt viimein ne juttunne valmiiksi ja käyttäkää sisällysluetteloa kun laitatte jutut sivulle. Miikan toimitukset ovat vielä kesken, minun jutustani puuttuu ymmärtämisen kannalta keskeinen taulukko ja vähemmän keskeinen pp-kuva metadatan lähteistä. Anne PS: Kannattaa käydä katsomassa tiedonhallinnan käsikirjaa tässä osoitteessa. Minusta se on oiva esimerkki hyvästä jäsennyksestä ja toimii sisällysluettelon kautta. Perusnettisivut ovat aivan eri asia kuin jonkun työn ohjeistus. http://www.fsd.uta.fi/tiedonhallinta/index.html.

Siirtoja, ei poistoja

Siirsin ensimmäisen luvun eri introartikkeleihin (Digitoinnin suunnittelu, Digitointisuunnitelma, Digitointipolitiikka, Kokoelmapolitiikka, Luettelointiperiaatteet ja Projektin hallinta).

Jeerola 21. lokakuuta 2011 kello 07.44 (UTC)

Arkistolaitoksen rekisteröintinormi

Poistin linkin kun se se ei toimi

Onko kyseessä seuraava teksti? Jos on, miten se liittyy valokuviin?

Jeerola 24. marraskuuta 2011 kello 11.46 (UTC)