Kysymyksiä ja vastauksia

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kysymys

Olemme täällä Kansan Arkistossa digitoimassa kaiken muun ohella myös liikkuvaa kuvaa - lähinnä ostopalveluna. Meillä on olemassa ääniteaineistostamme Paradox-tietokanta, joten olemme kutakuin selvillä tallenteen sisällöstä, iästä, kappalelukumäärästä ja osaamme ehkä näillä kriteereillä arvioida digitoinnin priorisointia ja kiireellisyyttä.

Mutta osaatko Sinä antaa neuvoa ja ohjeita, miten määrittää digitoinnin kiireellisyyttä eri formaattien suhteen. Meillä on U-maticia, Betacamia, VHS:iä, SuperVHS:iä jne. jne. jne. En löytänyt suoraa apua asiaan - voikosellaista edes antaa? Mutta olisi suureksi avuksi, jos tietäisi, että esim. Betacam on herkempää tuhoutumaan kuin u-matic tai toisinpäin tai VHS. Tai mitä nauhureita ei ole oikein olemassa tms. Vai onko ikä yksinkertaisesti paras kriteeri?

Ystävällisin terveisin

Pia Pursiainen, tutkija, Kansan Arkisto

Vastaus

Nopeasti vastaten kahta asiaa kannattaa tarkkailla.

Nauhan fyysinen ikä on ilman muuta keskeinen. Myös arkisto-olosuhteet vaikuttavat. Videot vaatisivat sellaisen vähän viileän tasalämpöisen pimeän paikan (15-18 astetta).

Eri nauhaformaateista VHS ja S-VHS ovat hauraimpia. Nauhamateriaali on erittäin ohutta, fyysisestikin helposti hajoavaa. U-matic on sellainen puoliammattilaisformaatti, Betacam jo ihan ammattiformaatti.

Aikoinaan annettiin ohjeeksi että nauhoja on hyvä kelata about kerran vuodessa parissa. Siis ihan fyysesti pikakelata alusta loppuun ja takaisin. Mutta se toki edellyttää että nauhatyyppiä vastaava toimiva vioeonauhuri on käytössä. Tälläistä kelauspalvelua varmaan voidaan järjestää muissa arkistoissa jos omaa nauhuria ei ole. Se on aika nopeaa puuhaa.

Mutta paras tapa olisi yksinkertaisesti digitoida nauhat LTO arkistonauhoille.

Jostain on minulle tarttunut seuraava taulukko videonauhojen "paremmuudesta":

D-5 (10-bit uncompressed digital) 10

D-1 (8-bit uncompressed digital) 9.9

Digital Betacam, Ampex DCT 9.7

D-9 (Digital-S), DVCPRO50 9.6

DV, DVCAM, D-7 (DVCPRO) 9

MII, Betacam SP 8.9

1" Type C 8.7

U-matic 3/4" HB/SP 6.5

U-matic 3/4", LB, Hi8, SVHS 5

Video 8, Betamax 4

VHS 3

EIAJ Type 1, Fisher-Price Pixelvision 1

Perttu Rastas, 13.3.2009

Kysymys 2 - vanhojen Betamax / VHS kasettien digitointi

On 25.1.2010, at 10.16, "Aleksi Asiakas" wrote:

Moi.

Törmäsin tuohon digiwiki sivuun ja ajattelin kysäistä mikä olisi järkevin ratkaisu jos haluaisin digitoida beta-fkasetteja kotikoneella? Onko olemassa jokin kohtuuhintainen laite joka kannattaisi hankkia?

-"Aleksi"

Vastaus

2010/1/25 Perttu Rastas <perttu.rastas@fng.fi>

Moi, tarkoitatko Sonyn Betamax [1] kasetteja, joita liikkui 1980-luvun alussa paljonkin lähinnä leffakuvioissa? Suurin ongelmahan on löytää ja huoltaa toimivaa antavaa nauhuria?

Itse olen digitoinut Macintosh käyttäjänä Betamaxeja ja VHS:siä tälläisen pikkukaapparilla (katso [http://macmaa.com/2009/07/01/blackmagic-video-recorder-vahan-taitavampi-videokaappari/ ja laatu on kohtuullisen hyvää ja työnkulku todella simppeli - muutama klikkaus.

t. Perttu Rastas

On 25.1.2010, at 14.52, "Aleksi Asiakas" wrote:

Jep juurikin noita Sonyn Betamax kasetteja. Toimivia Sonyn nauhureita minulla on kaksi. Yksi normaali nauhuri ja toinen kannettava malli. Ongelma on vain että noissa nauhureissa on ainoastaan koaksiaali lähdöt ja mieleeni tuli kierrettää se VHS nauhurin kautta juuri tuollaiselle USB-mediamuuntajalle. Törmäsin tuohon Magix Video Saver 2.0 pakettiin mutta en vain ole varma kuinka kannattava ostos tuo nyt sitten olisi:

| Verkkokauppa

-"Aleksi"

Moi, mun mielestä nuo pikkulaitteetkin tekee ihan toimivan näköistä laatua ts. saa selvää. Mitään arkistokamaahan VHS / Betamax ei ole missään muodossaan. VHS:n kautta Betamax kannattaa kierrättää jos VHS masinassa on TBC eli aikavirheenkorjain. Voi parantaa vähän laatua ja ja tasoittaa nauhakulun ongelmia. Muuten en kierrättämisessa näe järkeä.

Mutta en ole sen kummemmin testaillut näitä.

t. Perttu