Kuvien metadata

Digiwiki
Ohjattu sivulta Metadata
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Metadata on sellaista kuvaan liittyvää kuvailevaa (esim. IPTC) ja tekniikkaa (EXIF) liittyvää tietoa, joka ei ole itse kuvadataa.

Exif tietoja ei voi muuttaa eli editoida. Ne voidaan kyllä pyyhkiä pois, mutta yksittäisen solun sisältöä ei voi vaihtaa.

IPTC tietoja voi puolestaaan editoida. Näillä kentillä taas on puolellaan se ominaisuus, että niihin voidaan kirjoittaa skandimerkkejä.

[1] Wikipedian laajempi selvitys merkistöstä

Wikipedia Metatieto Wikipedian laajempi selvitys matetiedoista


Tekninen metatieto

Teknisissä exif-metatiedoissa määritellään mm. kuvan dimensiot, värillisyys, resoluutio jne. Tiedot ovat elintärkeitä kun kuvaa hyödynnetään esim. kirjapainossa.

Digitaalinen kuva ei romahda kasaan, vaikka siitä jostain syystä poistuisivat metatiedot. Pikselit pysyvät riveillään ja niiden sisältö on edelleenkin olemassa, mutta nyt ei enää esim. tiedetä tarkkaan käytettyä värimaailmaa, resoluutio on voinut asettua lukuun 1 dpi jne.

Eri laitevalmistajat ottivat nopeasti käyttöönsä omat metatiedot. Ne muokkasivat metadataosuuden laitteilleen yksilölliseksi ja pääsivät näin takaaman omat etunsa. Eri merkeille kehiteltiin omat ohjelmansa, joilla kuvia voi imuroida kamerasta kovalevylle, kuvia voidaan muokata ja metadataa voidaan editoida (jos voidaan). Metadatan tietosoluja voi olla erilaisia ja niiden nimet voivat vaihdella. Laitteen oma ohjelma tunnistaa laitteen ja toimii näin vain tämä tietyn laitteen kohdalla.

Kehitys on kuitenkin vienyt siihen, että näin arvokasta tietoa ei voida käsitellä vain laitevalmistajien omilla ohjelmilla. Monet jo entuudestaan vakaat kuvankäsittelyohjelmat ovat ottaneet vähitellen käsittelyvalmiuksiinsa sekä kuvien laitteesta imuroinnin että metatietojen hallinnan. Vähän hitaammin vastaavanlaiset ominaisuudet ovat tulleet tietokoneitten käyttöjärjestelmiinkin.


Ks. Metadatan liittäminen kuvaan.

Asiasanoitus

Matadataa on myös kuvan asiasanoitus ja sisällön kuvailu (deskriptiivinen metadata), mitä kuvassa on, jolloin kuvia voidaan myös hakea sanallisesti. Ks. METS-paketointi