Metadatan liittäminen kuvaan

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tekniset metatiedot syntyvät automaattisesti digikuvan luonnin yhteydessä. Se on laitteen seloste siitä, miten kuva on tehty ja määritelty. Kenttien nimet ja sisältöjen esitystapa vaihtelevat laitevalmistajasta toiseen. Nämä exif-tiedot elävät omaa elämäänsä eikä ne yleensä pyyhkiydy pois tiedoston elinkaaren eri vaiheissa.

Yksi pyyhkiytymistapaus on kun metadata templaten tekee huolimattomasti. Templatet pitää tehdä aina täysin tyhjästä tiedostosta. Jos käyttää jonkin valmiin kuvan metatietoja templaten pohjana, niin kuvan exif-tiedot periytyvät osittain uuteen templateen. Ihmettelin suuresti miten eteen ilmaantui mustavalkoisia kuvia, jossa oli väriprofiili. Pitkän etsimisen ja kokeilun jälkeen selvisi, että kuva oli perinnyt väriporfiilinsa templatesta.

Tyhjä pohjakuva templatelle onkin tehtävä Photoshopissa aloittaen tyhjästä kuvasta. Tässä tehdään mustavalkoinen tyhjä kuvapohja. Muuta väritila Harmaasävyt ja valitse Älä käytä värinhallintaa tässä dokumentissa.

Tyhjamustavalko.jpg

Kuvailevat metatiedot on sen sijaan käyttäjän itse laitettava tiedostoon. Vielä on melko harvinaista, että jo itse luomislaitteessa liitettäisiin kuvailevia metatietoja. Tavallisimmin nykyään voidaan liittää sellaisia tietoja kuin tähtipisteytykset ja värikoodaukset. Joissakin kehittyneimmissä laitteissa voidaan tiedostoon liittää ns. IPTC-tietoja. Kuitenkin vielä kenttien määrä on aika vaatimaton. Tavallisimmin voidaan kirjoittaa kuvateksti ja kuvaajan/omistajan nimi.

Selvästi yhä yleistyvämpi tapa liittää metatietoja tiedostoihin on tehdä se laitteen mukana tulevan ohjelman avustuksella. Näillä ohjelmilla voidaan käsitellä kuvia, tarkastella sormenpääkuvia jopa kamerakortin sisällöstä ja niillä voidaan siirtää kuvia tietokoneelle. Siirron yhteydessä on mahdollisuus liittää metadataa, tiedostojen nimet voi vaihtaa ja ne voidaan kohdistaa siirtyväksi tiettyyn itse nimettyyn hakemistoon.

Kehittyneimmissä ohjelmissa kuvailevan datan voi tallentaa templateen, josta se on siis saatavissa esim. kaikkiin imuroitaviin kuviin. Useat kirjoittavatkin omat templatensa eri kuvaajia varten. Itse suosittelisin sellaista käytäntöä, jossa templaten sisältö kirjoitetaan yleiskäyttöiseksi. Sisällöksi tulee laitoksen omistajuusvaraukset (tekijänoikeusmerkinnät ja fyysinen sijoitus) ja mistä saa lisätietoa. Kuvaajan nimi, kuvauspaikka, kuvausaika ja kuvateksti kirjoitetaan käsin tiedostoon.

Tärkeintä on ymmärtää, että metatietoja pitää liittää ja käsitellä ohjelmien metatietotilassa. Tämä siksi, että tällöin kuvaa ei joudu uudelleen tallentamaan vaan tietot siirtyvät kuvatiedostoon sellaisemaan. Pahin ajateltavissa oleva tilanne on kun kuvankäsittelyohjelman muokkaustilassa liittää metatiedot, koska silloin kuvan joutuu tallennetamaan uudestaan. Tämä ei tunnetusti tee yhtään hyvää esim. valmiin jpeg kuvan voimakkaan tiivistämisen aiheuttamille artefacteille. Tällöinhän syntyy uudelleen tallentamisen yhteydessä lisää uusia tiivistämisvaurioita.

Useassa ohjelmassa templatet ovatkin käytössä, mutta monessa templatella on ohjelman ikioma formaattinsa. Tällöin template on käytössä vain tuossa ohjelmassa. Minusta fiksumpaa olisi käyttää ns. xml-formaatteja, jolloin template on käytettävissä myös kaikissa niissä ohjelmissa, jotka tunnistavat xml-formaatin. Xml:ää voi käyttää myös esim. internetin kuvissa tai kuva-albumeissa. Tällöin kuvan tiedot voidaan kätevästi poimia scriptillä itse kuvasta, eikä niitä tarvitse erikseen kirjoittaa.

Metatiedot joudutaan vielä nykyään liittämään kuvaan ennen kuvan kiinnittämistä sähköiseen kuva-arkistoon, jotta ne olisivat myös arkistosta käyttöön otetussa kuvassa. Edelleenkin käytäntö on sellainen, että sähköisissä kuva-arkistoissa luokittelutiedot kirjoitetaan tietokantaohjelman kortteihin ja kuva tallennetaan erikseen. Kun kuva otetaan ulos kortin tiedot jäävät tietokantaa eikä niitä liitetä kuvaan.

Metatietojen käytön yksi hyödyllinen ominaisuus onkin se, että kuvan tiedot kulkevat kuvan mukana erottamattomasti. Kuka tahansa voi metatietoja tutkimalla, olkoon vaikka maapallon toisella puolella kuvansa kanssa, saada selville kuka kuvan omistaa, kuka sen on kuvannut, milloin se on kuvattu ja mitä kuva esittää.

Metadatan liittäminen kuvaan...

Digitointilaitteessa – skanneri ja kamera

Kamerat

 • Canon kameroissa voidaan kaikissa kirjoittaa Owner's Note -soluun kameran omistajan nimi. Kun kameran kiinnittää usb-yhteydellä tietokoneeseen työpöydälle ilmestyy CameraWindows - mallin nimi, seuraavaksi pitää valita kohta Comfirm/Change Camera Settins, jonka sisältö löytyy kohta Owner's Name.
 • Hasselblad Imacon perän käytön yhteydessä voi täyttää sitä käyttävän FlexColor -ohjelmassa kaksi IPTC kenttää. File/Preferences/3f Default IPTC Info: Byline ja Copyright eli kuvan ottajan nimi ja kuvan omistajan nimi. Nämä tiedot liitetään jokaiseen laitteella tehtyyn kuvatiedostoon.

Skannerit

 • Imacon skannerissa toimii tuo samainen File/Preferences/3f Default IPTC Info: Byline ja Copyright eli kuvan ottajan nimi ja kuvan omistajan nimi. Nämä tiedot liitetään jokaiseen laitteella tehtyyn kuvatiedostoon.

Kovalevylle siirron yhteydessä

Kaikilla kameramerkeillä on omat kuviensiirto-ohjelmansa. Niistä ainakin Nikonin View Transfer-ohjelmalla voi liittää kuviin metatietoja automaattisesti siirronyhteydessä. Ohjelma muistaa mitä tietoja kuvaan on liitetty edellisellä kerralla. Tiedot eivät pyyhkiydy pois IPTC informationin kahdesta välilehdestä. Ne voidaan myös tallentaa ja ladata.

Uudemmassa NikonNX Transferissa metatiedot voi kirjoittaa tallennettavaan XMP/ITPC Preset:iin. Edellisellä kerralla käytetty Preset säilyy paikoillaan.

Vanhemmassa ja uudessa ohjelmassa metatietoja voi korjata ja täydentää kuvanselausluohjelmassa.

Canonin ZoomBrowser ei tue metatietojen liittämistä eikä myöskään niiden editointia tällä tasolla. Kuviin voi vain liittää tähtiluokituksen ja määrittää avainsanoja (Keywords).

Homma kannattaakin tehdä Adoben ohjelmien Valokuvanlatausohjelmalla, joka valitaan Windowsin käynnistys-valikosta kun se ilmestyy kameran tai kameralevyaseman usb-liitymän yhdistämisen jälkeen työpäydälle.

Media:Kuvien_luku_kamerasta.pdf 377 kt.

Metatietojen liittäminen ja editointi käyttöliittymässä

WindowsXP

 • Resurssienhallinassa aktivoi kuvatiedosto ja valitse valikosta Tiedosto/Ominaisuudet tai valitse hiiren oikealla näppäimellä kohta Ominaisuudet ja kummassakin tapauksessa välilehti Yhteenveto. Täällä voit kirjoittaa kenttiin metatietoja. Lisäasetuksella näet joitakin kuvaan jo valmiiksi tehtyjä metatietomerkintöjä metatieto merkintöjä.
 • Valinnalla Näytä/Valitse tiedot... voit valita Tilarivissä ja oikeanpuoleisen resurssienhallinnan näkymässä valitut kentät peräjälkeen omissa palstoissaan.
 • Windows näyttää metaiedot myös pienessä keltapohjaisessa näkymässä tiedoston kohdalla kun viet hiirinuolen kuvatiedoston päälle.
 • Tekniset exif-tiedot pätevät myös muissa ohjelmissa, mutta Perusasetukset näkymässä olevat tiedot ovat järjestelmän omia merkintöjä ja eivät välttämättä ole yhteensopisivat muiden ohjelmien kanssa.
 • Suositeltavaa on kuitenkin käyttää jotain integroituvaa lisäosaa, joka hallitsee metatietojen käsittelyn Adoben xmp-määrittelyn mukaisesti.

PixVue-ohjelma

 • Integroituu Resurssienhallintaan yllämainittujen ominaisuuksien rinnalle.
 • Ominaisuudet näkymään tulee uusia välilehtiä riippuen siitä, mitä tietoja kuvaan on liitetty. Yleiset, Suojaus ja Yhteenveto -välilehtien rinnalla on mahdollisesti Image. Annotation (IPTC) ja Annotation (XMP) välilehdet.
 • Metatietoja lisätään PixVuen kohdalla seuraavasti. Aktivoi kuva ja paina hiiren oikeanpuoleista näppäintä ja valitse kohta Annotate. Täällä voit katsella ja editoida metatietoja samankaltaisissa välilehdissä kuin Photoshopin ja Bridgen Tiedoston tiedot näkymässä.
 • Ohjelma käyttää samoja metatieto xmp-templateja kuin Adoben ohjelmat. Näiden avulla metatietojen liittäminen kuviin on helppoa.

Media:Pixvue_kayttoliittymassa.doc tiedosto 996 kt.

Kuvanselailu ja -käsittelyohjelmissa

Kaikissa näissä ohjelmissa metatietoja voi liittää kuvaan joutumatta tallentamaan uudestaan. Kaikissa näissä käytetään xml-formaattia ja templateja.

 • Adobe PhotoShop -sivusto Adoben kuvankäsittelyn lippulaiva. Laajimmat metatietojen käsittelymahdollisuudet.
 • PixVue -ohjelma, freeware Kätevä ohjelma, joka integroituu käyttöliittymään ja on näin aina saatavilla. Ohjelmantekijä on lopettanut ohjelman tuen Vistan ilmestymisen jälkeen.
 • Microsoft Expression Media Microsoftin hyvin tehty kuvien selailu- ja metatietojenkäsittelyohjelma. Hyvät käyttäjäkokemus- ja tukisivut.
 • Adobe Elements Ohjelma jossa yhdistyy kuvien imurointi kamerasta, metatietojen liittäminen tällöin automaattisesti, kuvien selailu, metatietojen hallinta ja kuvien monipuolinen muokkaamiskäsittely.

Ks. Helsingin kaupunginmuseon kirjoitusohje digikamera- ja skannauskuvien metatiedoille