Migraatio

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Digitaalisen tallennuksen suurin ongelma kulttuuriperinnön säilyttämisen kannalta on se, että laitteiden ja ohjelmistojen kehitys on liiankin nopeaa. Yleensä digitaalisille tallenteille tuleekin tehdä migraatio eli siirtää ne toiseen järjestelmään jo paljon ennen kuin varsinainen bittitason säilyvyys on vaakalaudalla. On järkevää tehdä migraatio hyvissä ajoin ennen kuin nykyisen järjestelmän laitteisto- ja ohjelmistotuki loppuu tai sisällön säilyvyys on vaarassa esimerkiksi tietyn formaatin kadotessa markkinoilta.

Usein on järkevää siirtyä uuteen järjestelmään kustannussyistä jo ennen kuin vanha järjestelmä on sinänsä vanhentunut, sillä nopean teknisen kehityksen ansiosta jokin uusi järjestelmä on huomattavasti halvempi kuin vanhempi järjestelmä. Esimerkiksi digitaalisten magneettinauhojen kehitys on ollut hyvin nopeaa, jolloin jonkun vanhemman nauhaformaatin hinta/kapasiteetti saattaa olla kymmeniä kertoja kalliimpi kuin uudemman formaatin.

Migraatiota helpottaa huomattavasti, jos järjestelmään tallennettu tekninen metadata (esimerkiksi tallenteen formaattiin liittyvä tieto) on sillä tasolla, että migraatio voidaan automatisoida mahdollisimman pitkälle.