Näkökulma on hieman muuttunut

Digiwiki
Versio hetkellä 13. elokuuta 2012 kello 05.03 – tehnyt Jalanco (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aikaisemmin paikkatietous on perustunut karttanäkymään, jota tarkastellaan ikään kuin suoraan ylhäältä päin. Näin on esim. saatu tallennettua korttelin tarkkuudella kuvassa esiintyvä kaupunkimaisema johonkin kunnalliseen karttaan ja numerointiin pohjautuen. GPS-laitteilla kokoon saatava tietous määrittää paikan eri tavoin. Näkökulma siirtyy katsojan silmiin. Kuvan kuvauspaikalta aukeava kuvakulma korkeuden kanssa näyttää mistä suunnasta kuva on otettu ja miltä puolelta kortteli talot esiintyvät kuvassa. Kuvakulma määrittää mihin rajaus päättyy. Ulkopuolelle jäävät korttelin osat, jotka ei kuvassa näykään.


Sen lisäksi kun paikkatietoa kerätään automaattisesti kameroista pitää olla myös mahdollisuus itse määritellä paikkatietoja kuviin. Suorassa kuvauksessa valokuvaaja tekee tarvittavat paikkamääritykset laitteidensa avustuksella itse. Reprokuvauksessa puolestaan kuvattu valokuva on sellaisenaan mykkä eikä paikkatietoja voi kaivaa kuvasta esiin automaattisesti. Tällöin pitää tehdä merkinnät itse. Tämän voi tehdä kuvankäsittelijä tiedoston luonnin yhteydessä tai paikkamääritykset tehdään kuvan luetteloinnin yhteydessä.

Paikkamerkintöjen lisäämiseen ja muokkaukseen sopii erittäin hyvin ohjelma nimeltään GeoSetter. Ohjelmassa on monipuolinen ja hyvin tehty ohjelma. Käyttö on ilmaista, mutta lahjoituksia voi myös tehdä, jos pitää ohjelman kehittämistä tärkeänä. Niinkuin useasti kun intohimoiset ohjelmoijat tekevät maailman käyttöön hyviä ohjelmia, ylläpitävät ja kehittävät niitä, he myös tekevät hedelmällistä yhteistyötä kollegoitensa kanssa. Niinpä GeoSetterissä on käytössä muun muassa metatietojen hallintaan ExifTools niminen ohjelma. GeoSetterissä yhdistyykin monet sellaiset ominaisuudet, jotka tekevät siitä erityisen sopivan arkistokäyttöön.


GeoSetter ohjelman käyttöohjeita (Pdf 1,7 Mt)