PSD

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

PSD on Adobe Photoshop ohjeman sisäinen tallennusformaatti. Se sisältää kaikki työskentelyssä tehdyt asetukset, säädöt ja tasot (layer). Joskus kuulee virheellisesti, että myös muokkaushistoria sisältyisi tiedostoon. Historiassa voidaan kyllä palata taaksepäin vielä kun ollaan editointitilassa, mutta tallennettuun tiedostoon se ei siirry. Muokkaushistoria voidaan kyllä tallentaa metatietoihin, mutta sielläkään ei voida palata historiassa taaksepäin. Tiedostossa asetukset ja säädöt ovat "lukkoon lyötyjä", joten niissäkään ei voida palata täysin alkuperäiseen. Uudet säädöt tulevat entisten päälle ja näin kasautuvat tiedostoon.

Tässä piileekin suurin kritiikki JPG-tiedostojen käyttöä kohtaan. Tallennetussa JPG-tiedostossa on aina käytössä jonkin pakkausaste, vaikka lieväkin. Kun kuva tuodaan takaisin Photoshopiin, muokataan ja tallennetaan uudestaan niin entisten pakkausvaurioiden päälle tulevat nyt uudet pakkausvauriot. Näin ongelmat vain kasautuvat.

Vain tasot sellaisenaan ovat muokattavia.

Kuvat pitää muokata raw-convertterissä, jos haluaa häviättömän työkulun, jossa todellakin pystytään palamaan takaisin täysin alkuperäiseen tilanteeseen.

Lisäksi PSD -tiedostot ovat luonteeltaan työtiedostoja ja sisältävät suuren määrän tehtyä työtä. Ne on tarkoitettu kuvanmuokkaajan omaan käyttöön, eikä niitä pitäisi antaa pois. TIFFiin ja muihin tarvittaviin tiedostoihin voidaan tallentaa "lukitusti" ne säädöt, asetukset ja muokkaukset, jotka halutaan julkistettavaan kuvaan. Vaikka TIFFiin voidaan sisällyttää tasoja, ei niitä pitäisi jättää asiakkaalle annettavaan versioon. TIFF ei ole välitallennusmuotonakaan hyvä, koska ne ovat kooltaan huomattavasti suurempia kuin PSD-tiedostot.