Portfolio - Digital Asset Management -ohjelman esittely Kiasmassa 7.4.2010

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rikasta digitaalisia sisältöjä

Aika: keskiviikko 7.4.2010 klo 13.00
Paikka: Kiasma Seminaari (Mannerheiminaukio 2, Helsinki)

Kaikissa muistiorganisaatioissa on menossa laajat erilaisissa vanhoissa tietoalustoissa (kuten kirjat, valokuvat, paperiaineistot, analogiset media-aineistot) olevan aineistojen siirtäminen digitaaliseen muotoon, jonka avulla toivottavasti saavutetaan kaksi merkittävää etua: aineiston entistä parempi ja helpompi asiakassaavutettavuus ja monipuolisempi käytettävyys ja digitaalisen aineiston pitkäaikaissäilytettävyys.

Jokainen digitaalinen aineistokasa edellyttää ollakseen saavutettavassa muodossa toimenpiteita, jotka vaativat muistiorganisaatioita oppimaan uusia työtapoja ja varustamaan itsensä paremmalla tietohallinnolla ja resursoimalla uudella tavalla tietotekniikkaan.

Valtion taidemuseon yhteydessä toimivassa Kuvataiteen keskusarkistossa on monien muiden organisaatioiden tavoin valmistauduttu vastaamaan näihin haasteisiin eri tavoin: olemme tuottaneet omia tietokantaratkaisuja kokoelma-aineiston luettelointiin ja hallintaan (Muusa, Kirjava ja Karkki -tietokannat), olemme tehneet jo pitkään av-aineiston hallintaa omalla tietokannalla ja olemme myös yrittäneet löytää digikuva-aineiston nopeaan hallintaan ja saavutettavuuteen omat ratkaisumme.

Tähän olemme valinneet Portfolio-nimisen DAM (Digital Assett Management) ohjelmistopaketin. Koska kysymyksessä on laaja digitaalisen aineiston tietohallintotyöväline, olemme parhaillaan etsimässä sen puitteissa työtapoja ja uusia toimintamahdollisuuksia.

Tätä varten olemme kutsuneet Portfoliota edustavan yhtiön edustajan Richard Bamfordin Lontoosta (Extensis, European Business Director) kertomaan mitä tarkoittaa Digital Asset Management ja miten Extensis Portfolio toimii digitaalisen aineiston hallinnan työkaluna.

Kuvataiteen keskuarkisto järjestää yhteistyössä PeopleGroupin kanssa avoimen yleisötilaisuuden Kiasmassa keskiviikkona 7.4 klo 13 alkaen, jossa esitellään Portfolion toimintaa osana Kuvataiteen keskusarkistossa käyttöön otettavia työtapoja liittyen digitaalisten valokuva-aineistojen ja -arkistojen hallintaan.

Uskomme että tästä esittelystä ja keskustelusta hyötyvät kaikki, jotka suunnittelevat ja työskentelevät digitaalisten kuva- ja media-arkistojen kanssa. Erityisesti tietysti esittelystä hyötyvät ne jotka ovat jo valinneet kokoelma-aineiston tietokannaksi Valtion taidemuseon ylläpitämän Cidoc CRM pohjaisen Muusa tietokannan mutta tilaisuudessa esiinnousevia asioita voi yleisesti soveltaa kaikkialla siellä missä on kasvavia digitaalisia arkistoja tai lähitulevia tarpeita niiden hallintaan.

Lisätietoja

Perttu Rastas [1], erikoissuunnittelija, Kuvataiteen keskusarkisto, p. 040 590 8802