RAW

Digiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaikkien kameroiden kennot kuvaavat alun alkaen kuvat raakana (raw) ja käsittelemättöminä. Tavallisimmin kuva kuitenkin muutetaan ohjelmallisesti jpeg-kuvaksi tai tiff-kuvaksi. Kehittyneissä ja vaativaan käyttöön rakennetuissa kameroissa raw-kuvan voi tallentaa.

Raw-kuvaamista kutsutaan joskus tehdasasetuksilla kuvaamiseksi. Kuulostaa siltä kuin kuvaukseen ei voisi vaikuttaa. Kuitenkin raw-kuvaa kuvaavissa kameroissa voi tehdä omia tavanomaisia säätöjä, jotka välittyvät lopulliseen kuvaan.

Raw-kuvan ominaisuuksia

  • värejä ei ole vähennetty pakkausta varten
  • säätövaraa värien tummassa ja vaaleassa päässä, koska kuva voidaan käsitellä 8-bittisten värien sijaan voidaan käyttää 12-, 14- tai jopa 16-bittisiä värejä
  • Raw-kuva on lineaarinen ja sen sävyjakauma on tasainen, joka tarkoittaa että mustassa päässä on enemmän sävyjä kuin filmissä.

http://www.adobe.com/products/photoshop/pdfs/linear_gamma.pdf

  • tiedostokooltaan raw-kuva on suurempi kuin jpeg-kuva, mutta pienempi kuin kuvasta tehty vastaava tif-kuva
  • kullakin kameramerkillä on oma raw-tallennusformaattinsa
  • raw-kuvia voi käsitellä vain kunkin kameramerkin omalla ohjelmalla tai plug-inillä, esim. Photoshop Camera Raw plug-in
  • raw-kuvaa voi suurentaa otoskuvasta suuremmaksi pikselikoon pysyessä normaalina
  • siihen voidaan liittää metatietoja


Raw-kuvaa kuvattaessa kuvaan saa moninkertaisesti enemmän kuin tavallisella kuvaustavalla. Tämä on sellainen etu, jota moni kuvaaja osaa arvostaa ja valmis tekemään nimenomaan itse, kuvaushetkellä tai tietokoneessa, kuvaan tarvittavat säädöt. Raw-kuva luonnollisesti tallennetaan diginegatiiviksi, aivan kuin vastaavasti filmiaikoina kuvasta syntyi negatiivi. Tuosta diginegatiivista saa erilaisia ”tulosteita” kuvasta eri tarkoituksia varten. Eikä kuvaa ole lopullisesti ”lukkoonlyöty”. Diginegatiivi säilyy koskemattomana. Diginegatiiviin voidaan kuvanottohetken säätöjen lisäksi säilöä kaikki ne säätöasetukset, jotka kuvaaja haluaa säilyttää. Myös alkuperäisen raw-kuvan voi tallentaa diginegatiiviin.

Kuvaustilanteessa kuva on kuitenkin syytä valoittaa oikein, koska vaikka 'valotusta' ja kuvan sävyjä voidaan käsitellä kuvankäsittelyohjelmassa, muokkaukset tuovat esiin kohinaa, varsinkin alivaloitetuissa kuvissa.