Seminaari: Digiajasta ikuisuuteen – mitä kulttuurista kannattaa säilyttää

Digiwiki
Versio hetkellä 3. toukokuuta 2013 kello 08.47 – tehnyt Jeerola (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aika: 13.12.2011 klo 10–16
Paikka: Kiasma, Helsinki

Tulevaisuutta on vaikea nähdä. Historiaa ei voi ennustaa. Nykyhetki näyttää selkeältä vain etäältä tarkasteltuna – jos silloinkaan.

Digiajan runsauden keskellä esiin nousee helposti kysymys, onko kaikkea mahdollista säilyttää ja vaalia. Kuka oikein päättää, mikä kulttuurissa on varjelemisen arvoista?

Arkistot, kirjastot ja museot pohtivat tällä hetkellä kuumeisesti sähköisten aineistojen keruuta, säilyttämistä ja tarjontaa. Sähköisen kulttuurin tallennusongelmat ja -kriteerit koskevat entistä enemmän myös kansalaisia. Digitaalisessa maailmassa kaikki kodit ovat kulttuurikoteja.

Digiajasta ikuisuuteen -seminaarissa puhutaan aluksi sähköisen maailman ongelmista ja esitellään aiheeseen liittyviä hankkeita. Iltapäivällä keskitytään harrastajadigitointiin ja muistiorganisaatioiden asiakassuhteisiin. Lopuksi pohditaan, onko olemassa roskakoriin joutavia kulttuurimuotoja.

Seminaarin järjestää digitoinnin ja pitkäaikaissäilytyksen asiantuntijayhteisö Digifoorumi. Se tunnetaan parhaiten Digiwiki-verkkopalvelustaan.

Seminaari videoidaan ja tallenne julkaistaan Digiwikissä.

Ohjelma

10.10 Janne Mäkelä, Suomen & Jazz Pop Arkisto: Avaussanat. Ks. videotiedosto
10.15 Kai Ekholm, Kansalliskirjasto: Ovatko kokoelmat etu vai taakka? Sähköisen maailman unia ja realismia. Ks. esitystiedosto (pdf). Ks. videotiedosto
11.00 Tapio Onnela, Turun yliopisto: Digitaalisen ajan historiantutkimus – kaksi dystopiaa. Ks. videotiedosto
11.30 Elina Anttila, Museovirasto: Museo 2015 -hanke. Ks. esitystiedosto (pdf). Ks. videotiedosto
11.45 Minna Karvonen, Opetus- ja kulttuuriministeriö: Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanke. Ks. esitystiedosto (pdf). Ks. videotiedosto
12.00 Lounas
13.00 Ilpo Saastamoinen, muusikko ja perinteenkerääjä: Kulttuuriperinnön tallentaminen. Ks. videotiedosto
13.30 Taiteilija Erkki Pirtola ja Perttu Rastas, Valtion taidemuseo: Tulin. Näin. Videoin! Mitäs sitten?. Ks. esitystiedosto (pdf). Ks. videotiedosto
14.00 Anne Isomursu, Suomen valokuvataiteen museo: Museon kuva-arkistohankinnan valmistelu yhdessä luovuttajan kanssa. Ks. esitystiedosto (pdf). Ks. videotiedosto
14.30 Kahvitauko
15.00 Paneeli: mikä kulttuurista joutaa roskakoriin. Ks. videotiedosto
Mukana mm. tutkija Antti-Ville Kärjä (pj.), elokuvaohjaaja Jouko Aaltonen, toimittaja Aleksis Salusjärvi ja arkistonjohtaja Jessica Parland-von Essen.
16.00 Loppu. Ks. videotiedosto

Lisätietoja

Janne Mäkelä [1]

Seminaariin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tervetuloa!